Legjobb Online munkák

Legjobb internetes pénzkereseti lehetőségek,otthoni munkák gyüjteménye legjobb otthoni munka: Carbon kredit 1

2010. november 21., vasárnap

Carbon kredit 1

CO2 kereskedelem

SZÉNDIOXID KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG KERESKEDÉS – AZ ÉLHETŐ JÖVŐÉRT


1.) Mi az a széndioxid kvóta?Az 1997-es kiotói protokoll az 1990-es széndioxid kibocsátás 5,2%-os csökkentését írja elő 2012-re. Az Európai Unió ennek értelmében bevezetett egy „korlátozás és kereskedés” (cap and trade) elven alapuló rendszert, ez az EU ETS (European Union Emission Trading Scheme), a kereskedés és megfeleltetés alapja pedig a „kibocsátási engedély egység” az EUA (Emission Allowance Unit), röviden széndioxid kvóta. Magyarországon ez a szabályozás hozzávetőleg 180 vállalatot érint.
2.) Hol vannak ezek a kvóták nyilvántartva?A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezeti a kibocsátási egység-forgalmi jegyzék számlákat. Az egyes nemzeti kvóták egymásnak tökéletesen megfeleltethetők, a speciális kvóta számlákról külföldre is transzferálható kvóta, illetve a számlán külföldi kvóta is jóváírható. Kétféle számlatípus van, az üzemi számla és a magánszámla. Az üzemi számlát olyan vállalatoknak nyit a minisztérium, akik részesülnek a nemzeti kvótakiosztásból. Magánszámlát bárki nyithat, ennek éves díja a minisztériumnál jelenleg 35 ezer forint.
3.) Időszak végi elszámolás és szankciók nem elegendő kvóta eseténJelenleg a 2008-2012-es kibocsátási szakaszban vagyunk, ami azt jelenti, hogy az időszak során kibocsátott minden tonna széndioxid mellé a vállalatokank megfelelő mennyiségű kvótával kell rendelkezni a szakasz végén. Ekkor ugyanis a kvótákat visszaveszi a minisztérium és indul a következő szakasz. Amennyiben egy vállalat nem rendelkezik elegendő kvótával az időszak végén, akkor 100 EUR/tonna büntetés befizetésére köteles. Ezen kívül további negatívum, hogy rákerülhet egy nyilvános listára, ami ronthatja a vállalat környezettudatosságáról alkotott képet a többi piaci résztvevő (például fogyasztók) szemében.
4.) Hogyan lehet a kvótákkal kereskedni?
Tapasztalataink alapján Magyarországon a vállalatok túlnyomorészt a fölösleges kvótáik értékesítésében érdekeltek..
Szerencsére ezer tonnánként a nemzetközi forgalomban is értékesíthetők a kvóták. A Hungária Értékpapír Zrt partnerénél az Első Magyar Széndioxid Emisszió Kereskedőház Kft-nél (EMSZEK) tud nemzetközi eladási vagy vételi megbízást beadni. Az EMSZEK számos nyugat-európai partnerrel rednelkezik, akikkel az OTC (over-the-counter, tőzsdén kívüli) piacon tudja végrehajtani a kívánt kvótavételt, vagy kvótaeladást. A kereskedés elszámolása T+5 napra történik, így például kvótaeladás esetén a kereskedési nap utáni 5. üzleti napon kerül az ellenérték jóváírásra. Az EMSZEK 1% közvetítői jutalékot számít fel a tranzakció árfolyamértéke alapján, euróban.


Munkatársakat keresünk az ország egész területéről, korlátozott számban.
Teljes és részidős munkakörökbe, közép és felső vezetőket, munkatársakat keresünk területi képviseletek kialakításához. A részletekért ide kattints!


5.) Árfolyamok, piacok
A kvóták az EU-n belül egy zárt rendszert alkotnak, összmennyiségük egy időszakon belül állandó, így az árfolyamuk az EU 2008-2012-es időszaki ipari széndioxid kibocsátásokkal kapcsolatos várakozásokkal párhuzamosan alakul. A szabad kereskedés és a magánszámlák lehetővé teszik a pénzügyi spekulációt is, így akár némileg a büntetés mértéke (100 EUR/tonna) fölé is emelkedhet a kvóta árfolyama, amennyiben a piaci szereplők jelentős túlkibocsátást várnak. Ugyanakkor, ha a széndioxid kibocsátással kapcsolatban csökkennek a várakozások, akkor akár nulla közelébe is leeshet a kvóta árfolyama, ez történt a 2007-ben záródó szakasz esetén. A kvóták ára tehát jelentősen ingadozhat. A magyar vállalatoknak további kockázatot jelent az EURHUF árfolyam alakulása is, hiszen a kvóták forintértékét ez is jelentősen befolyásolja. A kvóták ára és az EURHUF árfolyam mellett érdemes még figyelemmel kísérni az olajárat, hiszen az olajfogyasztás volumene is összefügg az ipari termeléssel, hasonlóan a széndioxid kibocsátáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése